Πηγή: εφ. Η Θεσσαλία, 14.2.2013
Κινηματογραφική Λέσχη λειτουργεί από φέτος στο 7οΓενικό Λύκειο Βόλου στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος. Οι προβολές των ταινιών γίνονται κάθε Σάββατο από τις 4 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα. Οι μαθητές μέσω του κινηματογράφου ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται για σύγχρονα κοινωνικά θέματα, μαθαίνουν διάφορα ιστορικά γεγονότα, μυούνται στο χώρο των λογοτεχνικών βιβλίων που μεταφέρθηκαν στην Έβδομη Τέχνη, ενώ συναναστρέφονται μεταξύ τους με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο.
Η «Θ» βρέθηκε χθες στο χώρο του 7ουΓενικού Λυκείου Βόλου και συνομίλησε με τις καθηγήτριες που είχαν την έμπνευση και έλαβαν την πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Λέσχης, η οποία έχει αγκαλιαστεί όχι μόνο από τους μαθητές, αλλά και τους καθηγητές.
Οι καθηγήτριες που ενεργοποιούνται, είναι οι κ.κ. Παρασκευή Ποζιοπούλου, Γεωργία Κρατήρα, Κατερίνα Κανέλλου, Γεωργία Στρούγγη.
Η φιλόλογος κ. Ποζιοπούλου τόνισε πως η Κινηματογραφική Λέσχη αποτελεί ουσιαστικά ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που άρχισε από το Νοέμβριο. Η ιδέα ήταν να αποτελέσει ο κινηματογράφος μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ υπήρχε και η παρότρυνση των μαθητών. Η προβολή των ταινιών γίνεται κάθε Σάββατο είτε στο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων είτε σε κάποια αίθουσα διδασκαλίας. Μάλιστα λόγω του μεγάλου όγκου των ταινιών, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τρεις θεματικές ενότητες, όπου θα εντάσσονται οι ταινίες. Η πρώτη ενότητα είχε θέμα τις σύγχρονες κοινωνίες και τα σύγχρονα προβλήματα, η δεύτερη ενότητα τη μεταφορά λογοτεχνικών έργων στον κινηματογράφο και η τρίτη ενότητα την ιστορία και τον κινηματογράφο. Το «παρών» στην προβολή των ταινιών δίνουν εκτός από τους μαθητές και οι καθηγητές, αλλά και κάποιοι εξωσχολικοί.
Μέχρι στιγμής έχουν προβληθεί διάφορες ταινίες, όπως η «Λίστα του Σίντλερ», «Περηφάνια και Προκατάληψη» από τη δεύτερη ενότητα της σχέσης δηλαδή λογοτεχνίας και κινηματογράφου, όπως επίσης «Κους-Κους με φρέσκο ψάρι» του Αμπντελατίφ Κεσίς, «Το μωρό της Καμπούλ», «Ουδέτερη Ζώνη» (σέρβικης παραγωγής με αντιπολεμικό χαρακτήρα), «Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ».
Το θετικό είναι πως αντιπροσωπεύονται διάφορες κινηματογραφικές σχολές από Ασία, Βαλκάνια, την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα θέματα που αναδεικνύονται είναι πολλά, όπως η βία, η εφηβεία, οι σχέσεις των δύο φύλων, ο εμφύλιος πόλεμος, οι μετανάστες.
Η χημικός κ. Κατερίνα Κανέλλουτόνισε πως «θελήσαμε να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με το σύγχρονο κινηματογράφο, με πιο ποιοτικές ταινίες, και να προβληματιστούν μέσα από αυτές. Ελπίζουμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά ανοίγουμε ένα παράθυρο στον κόσμο».
Η καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας κ. Γεωργία Κρατήραυπογράμμισε ότι στο 7οΛύκειο Βόλου υπάρχει η σύνδεση της τέχνης με το σχολείο, αφού μέχρι και πέρυσι υπήρχε δραστηριότητα στο θέατρο, ενώ φέτος επεκτείνεται και στον κινηματογράφο. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι πως μετά την προβολή της ταινίας ακολουθεί συζήτηση με τους μαθητές. Στο έργο «Περηφάνια και Προκατάληψη» οι μαθητές εξέφρασαν την έκπληξή τους για τη διαφορετική κοινωνική αντιμετώπιση που είχαν τα κορίτσια στα παλιότερα χρόνια και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με σήμερα».
Ο διευθυντής του Λυκείου π. Ιωάννης Μανίκαςυπογράμμισε πως κάθε χρόνο προσπαθούμε με τους καθηγητές να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μέσα από διάφορα προγράμματα, σε διάφορα θέματα, όπως βίας, ρατσισμού, κοινωνικής δικαιοσύνης. Και η λειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
Βιωματική μάθηση
Η μαθήτρια της Α’ Τάξης Γεωργία Σκορδάυπογράμμισε πως ήταν πολύ έξυπνο από τις καθηγήτριες του σχολείου να δημιουργήσουν την Κινηματογραφική Λέσχη. Θέλουμε να βλέπουμε ταινίες που δεν είναι εμπορικές, ενώ ενημερωνόμαστε για τα χαρακτηριστικά του παγκόσμιου κινηματογράφου, τα διάφορα στοιχεία του κάθε σκηνοθέτη. Παράλληλα γνωρίζουμε τον πολιτισμό, την κοινωνία κάποιας ξένης χώρας και προβληματιζόμαστε».
Συγχρόνως εστίασε στη βιωματική μάθηση που με επιτυγχάνεται με την όλη πρωτοβουλία, καθώς οι μαθητές πληροφορούνται για ιστορικά γεγονότα, για κοινωνικές τάσεις και για πολιτιστικά ζητήματα μέσω του κινηματογράφου. Στο πλαίσιο αυτό μετά το τέλος της ταινίας συζητάμε για την ταινία, θέτουμε διάφορα ερωτήματα, ανταλλάσσουμε απόψεις».
Από την πλευρά του ο μαθητής της Γ’ Τάξης Θανάσης Ματζαβίνοςσημείωσε ότι «περνούμε δημιουργικά δύο ώρες κάθε Σάββατο και είναι μια «ανάσα» στο καθημερινό ασφυκτικό πρόγραμμα ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων».
Στον ίδιο έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ταινία «Η λίστα του Σίντλερ», όπου τονίστηκε η σημασία της ανθρώπινης αλληλεγγύης και αυτοθυσίας στη δίνη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων.
Συμπλήρωσε δε ότι μαθητές ενδιαφέρονται και έρχονται στην Κινηματογραφική Λέσχη, αφού βλέπουν πιο ποιοτικές ταινίες και τελικά τους μένει κάτι ως κοινωνικό μήνυμα.
Η μαθήτρια της Γ’ Τάξης Βάσω Νεύρουμας τόνισε πως της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η σέρβικη ταινία «Ουδέτερη ζώνη» που προβλήθηκε στο σχολείο λίγο πριν την εκδρομή μαθητών του Λυκείου στο Βελιγράδι.
«Η ταινία αναφερόταν στον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Όταν ξέσπασε αυτός ο πόλεμος, ήμουν πολύ μικρή. Με την ταινία όμως που είδα, ενημερώθηκα και ήρθα σε επαφή με ένα πολιτισμικό κομμάτι της Ευρώπης που δεν θα μάθαινα διαφορετικά, αφού εκεί κατοικούν διάφοροι πολιτισμοί. Έρχομαι πολύ συχνά στη Λέσχη του σχολείου, μου αρέσει ο κινηματογράφος και παρακολουθώ παγκόσμιο κινηματογράφο. Είναι πολύ όμορφο να μαζευόμαστε όλοι οι μαθητές μαζί και να βλέπουμε ταινίες που θα έχουν και κάποιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο» σημείωσε η ίδια.